Zonguldak’ta Fındık Protestosu

Zonguldak'ın  Alaplı İlçesi'nde fındık üreticileri, fındığın kilosunun 14.50 lira seviyesinden 7.50 lira seviyesine düşmesini davul-zurna eşliğinde oynayarak protesto etti.

İlçe merkezindeki kapalı pazaryeri arkasında bulunan fındık bahçesinde bir araya gelen fındık üreticileri, 'Emanete fındık verme fiyatları sen belirle', 'Verirsen emanete uğrarsın ihanete', 'Taban fiyatını belirle çiftçini koru' yazılı dövizler taşıdı. Fındık üreticileri, fiyatların düşmesini davul ve zurna eşliğinde oynayarak protesto etti.  Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref  Türkoğlu,  Karadeniz Bölgesi'nde 400 bin fındık üreticisinin bulunduğunu, dünya ticaretinin yüzde 75'ini elinde tutan  Türkiye'nin üreticisine daha fazla değer vermesi gerektiğini söyledi. Fındık piyasasında sezon başında 14.50 kuruş olan kilo fiyatının 7 lira 50 kuruşa düştüğünü ifade eden Türkloğlu, şöyle dedi:

"Bunu yapanlar emanete fındık verenlerin fındığını ucuza kapatmaya çalışanlardır. Bu fındık üreticilerini açlığa mahkum etmektedir. Unutulmamalı ki  Karadeniz'de fındık yoksa çiftçi de, esnaf da, tüccar da, sanayici de ihracatçı da yoktur. Hiç kimse bindiği dalı kesmeye kalkmasın. Üreticilerin dayanacak gücü kalmamıştır. Devlet  Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığı ile piyasaya müdahale edilmeli, fiyatlar yükselmelidir. Et ve Süt Kurumu'nun süte müdahalesinde olduğu gibi fındık piyasasına da acilen müdahale etmelidirler. Bütün bu sıkıntılar yetmezmiş gibi mart ayının sonunda yine don fındığa zarar vermiştir. Fındık rekoltesi 2015 yılının altında olacağı düşünülmektedir."

Türkoğlu'nun açıklamasının ardından davul ve zurna eşliğine bir süre daha oynayan fındık üreticileri, ardından dağıldı.

- Alaplızonguldak