Zonguldak’ta, ’Dünya Su Günü’ Yürüyüşü

Zonguldak'ta, bir grup çevreci ve öğrenci, 'Dünya Su Günü' nedeniyle ellerinde dövizlerle yürüyerek suyun önemine dikkat çekti.

TEMA Zonguldak İl Temsilciliği'nce gerçekleştirilen etkinlik kapsamında izci grubu öğrenciler ve çevreciler, Uzunmehmet Caddesi'nden geçen Acılık Deresi'nde toplandı.  'Sağlıklı bir dünya için temiz su', 'Suyu tasarruflu kullan', 'Su yoksa barış yok', 'Su gıdadır' yazılı dövizlerle Kordonboyu'na yürüdü.

TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, dünyada su tüketiminin yüzde 71'i, Türkiye'de ise yüzde 73'ünün tarım sektöründe gerçekleştiğini söyleyerek, "2050 yılına kadar Fırat-Dicle havzasında yüzde 10, Akdeniz Bölgesi havzalarında yüzde 37, Konya havzasında yüzde 70 oranında azalma olabileceği ön görülüyor" dedi.

İklim değişikliği nedeniyle Türkiye'yi kuraklıklar ve su kıtlığının beklediğini ifade eden Aydan, "Türkiye'nin iklim değişikliğinin su varlıkları etkisine kırılganlığı çok yüksek. Hem tarım, gıda, hayvancılık alanlarında hem de şehirlerimizdeki su kıtlığı riski giderek artıyor. Bu alanda iklim değişikliği etkilerine uyum çalışmalarının acil bir şekilde önceliklendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından kalabalık kentin en işlek caddesi Gazipaşa'da ellerindeki 'su' temalı pankart ve dövizlerle suyun önemine dikkat çekti.

- Zonguldak