Zonguldak’ta 4 Bin Madenci İşe Geri Dönecek

Zonguldak'ta 4 bin madenci işe geri dönecek

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Metin Demir, Torba Yasa ile maliyetleri artan özel maden şirketlerine ton başına verilen destek sayesinde işten çıkarılan 4 bin işçinin geri alınacağını söyledi.

Zonguldak TSO Başkanı  Metin Demir, bir restoranda basın toplantısı düzenledi. Torba yasa sonrası  Zonguldak'taki özel sektör madenciliğinin durma noktasına geldiğini ifade eden Demir,  Bakanlar Kurulu kararında yapılan değişiklikle, şirketlere ton başına 45 ile 58 lira arasında destek verileceğini söyledi. Bu destekle özel sektör madenciliğinin yeniden ayağa kalkacağını ve işten çıkarılan işçilerin tekrar işe alınacağını ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Biz bu toparlanma sürecinin 6 ay alacağını ön görüyoruz. 6 ay içinde inşallah özel sektör madenciliği ivme kazanacak. Diğer mekanizmaların da devreye girmesiyle eskiden daha iyi günlere döneceğiz diye ümid ediyoruz. 2011 yılının sonunda 5 bin 500 işçi sayısına ulaşmıştık özel sektör maden işletmecileri olarak. Ardından bin 400'lere kadar işçi sayımız düştü. Biz bir 6 ay gibi bir sürede normalleşme ve iyiye gidiş bekliyoruz ama tabii bu 5 bin 500 seviyelerini bu 6 ay içerisinde yakalamamız çok zor. Çalışıp işçi sayımızı arttıracağız ama yerli kömürden elektrik üretimine verilecek destek ile birlikte çok ciddi bir sıçrama olacağını, belki de eskisinden çok daha fazla çalışan sayımıza ulaşabileceğimizi düşünüyoruz."

YERLİ KÖMÜRDEN ELEKTRİK ENERJİSİ

Zonguldak TSO Başkanı Demir, bir diğer beklentilerinin ise yerli kömürden üretilecek elektrik enerjisine devlet desteğinin ve devlet güvencesinin tanınması çalışmasının sonuçlanması olduğunu söyledi. Bu çalışma ile kömürle çalışan termik santrallerin destekleneceğini anlatan Demir, "Bu uygulama hayata geçerse yerli kömürden elektrik üreten tüm santraller, ürettikleri tüm enerji için devletten alım garantisi alacaklar ve serbest piyasa fiyatlarına bakmaksızın biraz daha avantajlı fiyattan elektriklerini satmış olacaklar. Bizim gibi sıkıntıda olan havzalarda bu defa kömür ocağı işletmecilerinin de en azından makul fiyatlarla kömürlerini verebilecekler. Yerli kömürden elektriğe destek mekanizması havza için çok önemli" dedi.

TTK'NIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Demir,  Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun zarardan kurtarılması için bugüne kadar yapılan çalışmaların başarısız olduğunu söyledi. Devlet eliyle üretimin mutlaka devam etmesi gerektiğini ifade eden Demir,  Ankara'da TTK'nın zarar etmesinin sıkça konuşulduğunu söyleyerek, " Ankara burada bir sorun olduğunu görüyor. Burada devlet eliyle madenciliğinin muhakkak devam etmesi gerekiyor. Biz bunu kabul ediyoruz. TTK burada hem üretimin içinde hem de özel sektörü düzenleme denetleme alanında muhakkak faaliyetlerini sürdürmelidir. Burada özel sektörü büyütmemiz gerekiyor. Özel sektör önce kendi elindeki bu 21 sahada daha iyi üretim rakamlarına ulaşmalıdır" diye konuştu.