Zonguldak'ın Devrek İlçesi'nde, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devrek Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümü öğrencileri, 1.5 yıl önce açılan Devrek Bastonu Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde dünyaca ünlü Devrek bastonunu üretiyor. Rektör Prof.Dr. Mahmut Özer, bastonların üniversiteye gelen konuklara hediye olarak verildiğini söyledi.
BEÜ Devrek Meslek Yüksek Okulu'nda, Devrek bastonu ile ilgili tarihsel, teorik ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmak, projeler üretmek, kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla 16 Eylül 2014'de Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. 2 yıllık Geleneksel El Sanatları Bölümü'ndeki 28 öğrenci, Devrek bastonunun üretiminden pazarlanmasına kadar geniş bir yelpazede çalışmaların yapıldığı merkezde baston da üretmeye başladı. Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Rektör Prof.Dr. Özer, bugün üniversite olarak dünyaca ünlü Devrek bastonunu üretmekter mutluluk duyduklarını söyledi. Rektör Prof.Dr. Özer, şöyle dedi:
" Devrek bastonunu üretmek ve geliştirmek amaçlarımız arasındadır. İnşallah burada çok daha güzel ve gelişmiş Devrek bastonları üreteceğiz ve Zonguldak turizmiyle ilgili bir marka değeri oluşturacağız. Bastonlar eğitimin bir parçası olarak üretiliyor ve satılmıyor. Üniversitemize gelen konuklarımıza hediye olarak sunacağız. Üretmiş olduğumuz Devrek bastonlarını dünyanın dört bir köşesine böylece ulaştırmış olacağız."
Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim görevlisi Afitap Bulut, Devrek bastonunun 200 yıllık geleneğe sahip bir ürün olduğunu söyledi. Devrek bastonunu yapımından, tanıtımına kadar birçok faaliyetini üstlenmiş durumda olduklarını ifade eden Bulut, şöyle dedi:
"Özellikle ustalarla olan görüşmelerimiz sonucunda onların sorunlarını tespit ettik. Özellikle pazarlamaya yönelik sorunların olduğunu gördük. Devrek bastonunu yurt içi ve dışında tanıtımını desteklemeyi hedefliyoruz. Bastonla ilgili öğrencilerimiz talep gösteriyorlar. Amacımız diğer uygulamalarla birleştirip yeni bir ürün ortaya çıkarmak."