İnsan Hakları“ Konferansı

 

Zonguldak'ta  Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından "İnsan Hakları" konulu konferans düzenlendi.

Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan  İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.  Alev Erkilet, toplumda ciddi bir modernleşme sürecinin yaşandığını söyledi.

Dört kuşak insan haklarının var olduğunu belirten Öğretim Üyesi  Erkilet, "Aslında üçlü bir saç ayaktan bahsedilir. İnsan hakları bu üçlü saç ayağının bir parçasıdır. Orada hukuk devletini, demokrasi tartışmalarını ve insan haklarını tartışmalarını görüyoruz." dedi.

"Kararlar ve kurallar keyfi bakış açısıyla değil, bir hukuk çerçevesinde yürütülmelidir" diyen  Erkilet, şöyle konuştu:

"İnsan hakları devredilemeyen ve vazgeçilemeyen haklardır. Yaşama hakkı, düşünme hakkı, düşündüklerini özgürce paylaşma hakkı, mülkiyet hakkı, patent hakkı, inanç hürriyeti, tüm insanların diline, dinine, cinsiyetine bakılmaksızın birinci kuşak haklardır. Her insan bu haklardan faydalanabilir. Kapitalizm öncesi dünyada da insan hakları sorunları vardı. İnsan hakları tartışmaları, daha çok devlet karşısında insan hakları tartışmaları şeklinde yapılır. Devlet karşısında insan hakları tartışmalarının yanı sıra sermaye ve sermayenin yarattığı problemler karşısında insan hakları tartışmaları yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Örneğin en yakınımızdaki hayatını kaybeden işçinin durumuyla ilgili müdahil olmaktan ve ona ilişkin bir tavır almaktan başlayarak başlayabiliriz. Bir taraf olmak meselesi bana çok önemli geliyor."