Ekmeğe Zam Yapan Fırıncılar Gerekçelerini Anlattı

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Rahman Demirtürk, Ereğli ilçesindeki fırıncılarla basın toplantısı düzenleyerek ekmeğe yapılan yüzde 25 zammın gerekçelerini anlattı.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Rahman Demirtürk, asgari ücretin 2013 yılında brüt 1251 TL iken 2016 yılında 2064 TL'ye yükseldiğini, bir çuval unun 2013 yılında 45 TL iken 2016'da 75 TL'ye yükseldiğini belirterek bir fırında ortalama 5-10 eleman çalıştığı düşünüldüğünde zammı yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Demirtürk konuşmasında "Kara fırın ekmeklerinde kullanılan odun 2013 yılında 100 lira, şu anda 300 lira. Artış yüzde 200. Poşetlediğiniz zaman, 2013 yılında 3,25 kuruş, şu an 6,50 kuruş. Artış yüzde yüz. Su elektrik ve diğer giderler yüzde 30 civarında artış gösterdi. Kira giderleri yüzde 30 oldu. Bu anlamda ekmeğin fiyat artışı 4 yılın sonunda yüzde 25. Tarım ve Köyişleri bakanlığı uygulamasında 250 gramın altında ekmek üretilemez. Ekmek gramajları 50 gramlık dilimlerle düşürüp yükseltilebilir. Ereğli'de ve  Türkiye genelinde ekmek kilo bazında 5 lira. Ayın 1'i itibarıyla uyguladığımız tarife 400 gram 2 lira, kilo bazında 5 liraydı" dedi.

Tüketicinin ekmek zammına olan tepkisini haklı bulan Demürtük, konuşmasında isim veremden ekmek zammını eleştiren CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkana yanıt verdi. En çok ekmek israfının şehir merkezinde yaşandığını dile getiren Demirtürk, kamuoyunda ekmeğe yüzde yüz zam yapıldığı algısının doğru olmadığını ifade etti. Demirtürk konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; "Ereğli'de ekmek israfı kırsalda yok, israfın nerede olduğunu ben açıklamayayım. Ekmeğe ihtiyacı olan çöpe atar mı? Ben söylersem müşterime karşı uygunsuz olur. Kırsalda kimse ekmeği çöpe atmıyor. Ekmeğe değer vermeyenler çöpe atıyor. Eleştiriyi yapanlar da onlardır.27 yıllık fırıncıyım, 27 yıl önce 10 bin ekmek yapıyordum, bugün 2 bin ekmek yapıyorum. Siz değerlendirin. Ereğli 40 bin göç vermiştir. Ereğli'de 30'un üstünde fırın var, bunlar bin ila 3 bin arası ekmek üretir. Hesabını da siz yapın. Fırıncının sabit bir üretimi yoktur. Sayıyı tam olarak bilemiyoruz. Bu alınan tarifeye 2 yıl zam yapılamaz, gramaj ve fiyatta oynama yapılamayacağını düşünüyorum."

Demirtürk ayrıca ilçe genelinde askıda ekmek uygulamasının devam ettiğini, ihtiyacı olan ailelere de ekmeği ücretsiz verdiklerini söyledi. - ZONGULDAK