Çanakkale Ruhu Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Yaşatıldı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve  Çanakkale Deniz Zaferi'nin Yıldönümü nedeniyle  Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ)  Farabi Kampüsü'nde öğrencilerin hazırladığı tiyatro oyunu, izleyicilerden büyük alkış aldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi  Farabi Kampüsü'nde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve  Çanakkale Deniz Zaferi'nin Yıldönümü nedeniyle  Çanakkale Savaşları'nı anlatan bir plato kuruldu. Kurulan platoda  Çanakkale Savaşları'nı anlatan bir oyun sahnelendi. Zaman zaman duygusal anların yaşandığı oyunda Seyit Onbaşı'nın topu omuzlama sahnesi izleyiciden büyük alkış aldı.

BEÜ'de yapılan etkinliğe;  Zonguldak Valisi  Ali Kaban, Tugay ve Garnizon Komutanı Birol Şimşek, Belediye Başkanı  Muharrem Akdemir,  Başsavcı Necip Topuz,  Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Mahmut Özer ve eşi Nebahat Özer,  Zonguldak İl Emniyet Müdürü  Osman Ak, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel, basın mensupları, öğrenciler ve  Zonguldak halkı katıldı.

Platoda sahnelenen oyun öncesinde kampüsün farklı giriş kapılarından atlı süvariler ve kağnılar; askerlerle birlikte BEÜ Türk Halk Müziği Korusunun seslendirdiği  Çanakkale Türküsü eşliğinde tören alanına girdiler. Beş farklı ekibin aynı anda başladıkları dinleti ve canlandırma; sabah kampüse gelen herkesi hem şaşırttı hem de duygulandırdı.

Üniversite personelini ve öğrencilerini giriş kapılarında ellerinde tüfeklerle  Çanakkale askerleri karşıladı. Gruplar, kampüsün farklı yerlerinde koro üyelerinin seslendirdiği türkülerle birlikte küçük mizansenler yaparak tören alanına doğru ilerlediler. Salona giren davetliler, platoda yer alan bomba, silah ve çığlık sesleri eşliğinde yerlerini aldılar.  Zonguldak'ta  Çanakkale'yi canlandıran öğrenciler tarafından sergilenen oyunu izleyenler ise zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadılar. Canlandırmanın ardından BEÜ Konservatuvarı Türk Halk Müziği Korosu  Çanakkale Türkülerini seslendirdi.

Çanakkale Zaferi'nin önemine değinen BEÜ Rektörü Prof. Dr.  Mahmut Özer ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

" Çanakkale büyük bir destan Türk tarihinde unutulmaz, çok ders çıkartılması gereken bir destan. Bu destanın 101. yıldönümünü kutluyoruz. Türk milleti olarak sürekli geriye dönüp tarihimizdeki büyük zaferleri, büyük mücadelelerimizi mutlaka gençlerimize, toplumumuza katmamız gerekiyor. Çünkü gerçekten bu millet büyük bir millet ve tüm farklı ülkelere karşı büyük bir mücadele sürdürüyor. Onun için geçmişteki destansı mücadeleler bize kılavuzluk edecek, örneklik edecek. Gençlerimiz bu mücadeleleri öğrenerek kendilerine yol verecekler. Ne kadar büyük bir millet olduklarını görecekler. Onun için orada bu topraklar için tüm emperyalizme karşı mücadele ederek şehit olmuş olan tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Gazi  Mustafa Kemal Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının, oradaki mücadelelerini her zaman hatırlayacağız ve unutmayacağız. Gazi  Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tekrar rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu günlerde  Türkiye kritik bir dönemlerden geçiyor. Ülkesinin doğusunda batısında kuzeyinde güneyinde birlik içerisinde düşmanlara karşı büyük mücadele sürdürüyor. Onun için biz üniversite olarak da bu mücadelenin yanında yer aldığımızı, gençlerimize tarihten ders alınması gereken mücadelelerinde öğretmenin bir görev olduğu bilincinde bugün bu etkinliği gerçekleştirdik. İnşallah gençlerimiz için ilköğretim öğrencilerimiz ve  Zonguldak'ımız için de önemli bir etkinlik olmuştur."

Canlandırma ve konserin ardından o günlerin zorluğunu hatırlatmak amacıyla; kurulan çadırda çorba ve buğday ekmeği dağıtıldı. - ZONGULDAK